Jump to content
Sign in to follow this  
Al Downs

Dynon 120

Recommended Posts

Well it looks like this year will end a little tough for the students. Plane availability is going to  be tight. One check ride next week and lot of the student have time off for the holidays. Keeping everyone happy with only one plane is going  to be  tough.

2 out of 3 planes are now grounded and I am hoping we have a Dynon guru on this site that can provide the needed information to get one of them back up.

One of the planes has a cracked motor mount and I can't find a new one. It appears Flight Design is closed for the holidays and Gutman's don't have one. Then one of the other planes had a failure of the Dynon D120.

I took the D120 out of the one with the motor mount problem and put it in the other plane. Sent the bad unit to Dynon for repair. The two planes are identical  except that the plane with the bad Dynon also has an HS34 Expansion module in the system. We do not use this for anything but I believe it needs to be there for the system to work with  the Garmin 696. I wanted to remove  it when we went from Garmin 496 to the Garmin 696 and Dynon said there were considerable things that would need to be changed and if we left it in would be easier so that is what we did.

Now when we start the plane it says EMS not detected and the other one says EFIS not detected. That tells me that they are not talking to each other and when we run the motor it show zero for oil pressure. The engine definitely has oil pressure but the way the system works the oil pressure shows zero and the engine light is on.

I need someone that understands the setting needed make it work right. The plane has a D100, D120, Garmin 696 and Dynon HS34 in the system. All help greatly appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do the units have the same software versions?  From the D100, if you select DSAB status from the menu's does it detect anything besides itself?  Have you tried network reconfiguration?

Here is a link to the Dynon install manual.  Network configuration is in 5-6.

https://www.dynonavionics.com/includes/guides/EFIS-D100_Installation_Guide_Rev_H.pdf

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Most likely different firmware versions like Eric said. I told you to watch for that in the other thread talking about the failure. I ran into this when a D120 needed to be replaced in another plane. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the response Eric. I forgot to include that my mechanic is also out of town until Jan 6. I know nothing about this type of thing and am hoping it is just a setting to change. I will try the DSAB when I go in tomorrow morning and see what happens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...